Páger Antal emléktábla

Makó város önkormányzata, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége makói csoportja és a Park Mozi közös szervezésében 1992. január 26–31-én emlékeztek meg Páger Antalról. A belvárosi római katolikus templomban Katona Pál mondott gyászmisét. Január 27-én a Barcsai utcai szülőházon elhelyezett, Gajdos Dezső véste emléktáblát dr. Tóth Ferenc avatta föl.

págant 1 t 2

A szülőházról azonban Páger Antalnak kevés emléke volt, rosszul is tudta, hol is kellene keresni. Egy alkalommal a Nagycsillag utcát emlegette, főleg annak hatalmas kertjét. A téves ismereteknek oka szülei szegénysége volt. A szegény csizmadia nem tudott biztos megélhetést teremteni, ezért laktak ők a Barcsai, a Szegedi, a Vásárhelyi és a Búza utcán is. Néhány év elteltével felhagyott szakmájával és a biztosabb megélhetést ígérő hivatal-szolga beosztást választotta. Dr. Tóth Ferenc volt az, aki megkereste a születési anyakönyvet és azóta tudjuk, hogy a szülőház a Barcsai u. 5. számú ház.
Emléktábla avatóbeszédében a színészt személyesen is jól ismerő múzeumigazgató megállapította:

Páger Antal új játékstílust teremtett. Az idillikus parasztábrázolás helyett megalkotta a szociográfiai színészetet. A művészet eszközeivel azt valósította meg, amit Erdei Ferenc teremtett a Parasztokkal, Illyés Gyula a Puszták népével, Kálmán Kata a fotóművészetben Tiborc fotóival. A jellemábrázolás belső erejével, szinte maszk nélkül, pusztán az átéléssel különös légkört tudott teremteni. Ha belépett a színpadra, máris izzott a légkör. Ezer és ezer ember élt benne.

Az ünnepségen a Szent István Egyházi Általános Iskola diákjai is részt vettek. A rendezvénysorozat keretében filmnapokat tartottak a Park Moziban, amelyet dr. Sántha Sándor polgármester nyitott meg, majd dr. Dömötör János ny. múzeumigazgató tartott előadást.

Forgó Géza


Irodalom
Tóth Ferenc: Makó igézetében. Makó, 2014.
Tóth Ferenc: Keresztény hagyományápolás Makón. Makó, 2004.
T. T: Páger-emléktábla Makón. Délvilág 1992. 01. 31.

Fényképek 
Halász Tamás
Mendei Árpád †

 

 

Hozzászólás